Excursie bachelor studenten TU Delft in Dordrecht

Onlangs bezocht een groep Bouwkunde studenten van de Technische Universiteit Delft onze stad om meer te weten te komen over de stedelijke vernieuwing in Dordrecht. Deze tweedejaars studenten starten binnenkort hun eerste stedenbouwkundig ontwerpproject in Vlaardingen en kwamen inspiratie op doen in de oudste stad van Holland. FORUM voor Volkshuisvesting, een praktijkvereniging van de TU Delft, had de excursie samen met ons georganiseerd. Collega’s Edwin van Son en Henk Peters namen de studenten mee door de binnenstad van Dordrecht en Krispijn, om zo de ontwikkeling van onze stad toe te lichten.

P1020612

De Stadswerven vanuit Villa Augustus
De excursie startte met een lunch in Villa Augustus, onze industriële trots in het ontwikkelgebied van de Stadswerven. Daarna vertelde Edwin in een presentatie over de historie van onze stad, de invloed van het water en ook de nieuwe uitbreidingen die in de Stadswerven gepland staan (zoals de bioscoop, de brug en de waterwoningen). De groei van de stad in kaarten en beelden brachten al direct vragen naar boven bij de studenten.

Historische binnenstad en Krispijn
Na de presentatie was het tijd om echt de stad in te gaan! Door de studenten in de oude binnenstad rond te leiden, werd gelijk de invloed van het water zichtbaar: de waterkering op de Voorstraat, maakte indruk doordat de winkelpanden onderdeel uitmaken van het systeem. Ook het hernieuwde pand op de Johan de Wittstraat, waar de Dirk van de Broek recent is gevestigd, gaf een goed beeld voor de studenten van woningbouw in combinatie met openbare voorzieningen.
Vanaf het station staken we door het Weizigtpark naar Krispijn, waar Henk de studenten meer vertelde over de vernieuwing in deze wijk over de jaren. De doelgerichte sloop, nieuwbouw en hergebruik werd op kaart toegelicht en kreeg vervolgens door de rondleiding beeld. De studenten zagen nieuwbouw appartementen, oude woongebouwen, traditionele hofjes, achterstallig onderhoud bij particuliere woningen en stadslandbouw als tijdelijke invulling voor braakliggend terrein. Een mooie diversiteit aan ontwikkelingen binnen een wijk en ook leerzaam voor de studenten als opmaat naar het stedenbouwkundige project!

Hoewel het weer helaas te wensen overliet, hebben we de middag af gesloten met de studenten met een borrel in café ’t Bevertje. Hier werd nog uitgebreid nagepraat over Dordrecht, de volkshuisvesting en uiteraard ook het werken bij een gemeente. De studenten en wij kijken terug op een geslaagde dag, helaas zonder strakke blauwe lucht maar de spetters hier en daar mochten de pret niet drukken. Wie weet dat hun volgende stedenbouwkundig project in Dordrecht kan zijn!

Namens FORUM en de gemeente,
Linda Supheert en Cunera Smit

Hieronder volgen nog enkele foto’s gemaakt door Olaf van der Aa

P1020635 P1020657 P1020651 P1020642